7 vinkkiä työnhakuun
Työnhaku voi olla äärimmäisen stressaavaa. Itse asiassa monelle työpaikan etsimisen stressi on usein ylivoimaisempaa kuin itse työ. Tämä on sinänsä ihan ymmärrettävää, koska emme yleensä pidä epävarmuudesta, ja työ usein vaikuttaa merkittävästi identiteettiimme.
Käytämme suunnilleen puolet hereilläoloajastamme töissä eli on selvää, miten tärkeää oikean työn löytäminen on. Työllämme on merkittävä vaikutus päivittäiseen elämäämme, sosiaalisiin suhteisiimme ja jopa mielenterveyteemme. Mutta oikean lähestymistavan avulla työnhaku voi olla myös sujuvaa.
TUTUSTU ENSIN TYÖNHAUN PERUSASIOIDEN VINKKEIHIN JA NIKSEIHIN!
Oletko vasta aloittamassa työnhakua tai etsinyt jo jonkin aikaa, niin näistä perusasioista kannattaa aloittaa:
He töitä niin kuin teet töitäsi!
Mukauta ansioluettelosi ja työhakemuksesi jokaiseen työhön, johon haet! Ehkä haluat lisätä jonkun oman jutun ns. “twistin”, mikä erottaa sinut hakijoista. Jos käytät tekoälyä apuna älä kopioi tekstiä suoraan työhakemukseen tai ansioluetteloon.
Käytä työnhakusovelluksia: ne ovat loistava tapa löytää työpaikkoja. Voit asettaa hälytyksiä työpaikoista, jotka vastaavat taitojasi ja kokemustasi.
Ennen kuin haet työtä, tutki hieman yritystä. Tutustu heidän verkkosivuihinsa, sosiaalisen median tileihin ja uutisartikkeleihin, blogeihin jne. saadaksesi käsityksen heidän arvoistaan, kulttuuristaan ja nykyisistä asiakkaistaan & projekteistaan.
On jo hallussa? Hyvä!
Haluatko kuitenkin saada vielä lisää erilaisia ideoita uuden työn saavuttamiseksi? Näiden vinkkien avulla löydät ja varmistat työn, joka on linjassa uratavoitteidesi ja -toiveidesi kanssa. 👇
1. Rakenna itsellesi henkilöbrändi
Panosta oman henkilöbrändisi rakentamiseen. Henkilöbrändisi on sitä miten olet esillä ja se heijastaa arvojasi, jotka ovat sinulle tärkeitä ja joita elät ja hengität. Toisin sanoen, se on sitä miten haluat ihmisten näkevän sinut.
Ole vahvasti verkossa läsnä sosiaalisen median alustoilla. Esim. LinkedInissä, missä näytät taitosi ja asiantuntemuksesi alallasi. Ei siis kannata ainoastaan etsiä työpaikkoja ja verkostoitua potentiaalisten työnantajien kanssa, vaan myös rakentaa henkilöbrändiä ja lisätä tietoisuutta sinusta julkaisujen ja artikkeleiden avulla.
Harkitse myös oman verkkosivuston tai blogin tekemistä, tämä auttaa sinua erottumaan muista työnhakijoista. Muista että henkilöbrändin rakentaminen ei ole koskaan turhaa.
2. Osallistu alan tapahtumiin ja konferensseihin
Oman alan tapahtumiin ja konferensseihin osallistuminen on loistava tapa verkostoitua alasi ammattilaisten kanssa ja kuulla työmahdollisuuksista. Etsi tapahtumia alueeltasi tai osallistu webinaareihin tms. virtuaalitapahtumiin. Et koskaan tiedä, keiden kanssa pääset verkostoitumaan. Ole siis avoin uusille kontaktoitumisille!
Voit myös liittyä jäseneksi alasi ammattiliittoon, näin pääset pääset tapaamaan muita alasi ammattilaisia. Osallistu liiton järjestämiin tapahtumiin, konferensseihin ja webinaareihin laajentaaksesi verkostoasi.
3. Hyödynnä harrastuksia, intohimon kohdettasi ja verkostoja
Onko sinulla harrastus tai intohimon kohde, joka liittyy alaan, jossa haluat työskennellä? Hyödynnä tätä! Jos vaikka harrastat valokuvausta ja haluat työskennellä markkinoinnin parissa, luo portfolio töistäsi ja käytä sitä näyttääksesi taitosi ja luovuutesi.
Hyödynnä verkostoasi. Kuulutko johonkin Alumni-verkostoon? Ota rohkeasti yhteyttä Alumni-verkostoon yhdistääksesi itsesi muihin samalla alalla opiskelleisiin. Alumni-verkostollasi voi olla myös vinkkejä työmahdollisuuksista ja uraneuvontaa alumneille.
Lisäksi muista kertoa ystävillesi, perheellesi ja verkostollesi, että etsit työpaikkaa. He voivat esitellä sinua omille verkostoilleen, ja tämä auttaa sinua eteenpäin työllistymisen tiellä. LinkedInissä teet tämän näkyväksi merkitsemällä profiiliisi, että olet avoin uusille työmahdollisuuksille.
4. Harkitse freelance- tai vapaaehtoistöitä
Jos sinulla on vaikeuksia löytää kokopäivätyötä, harkitse freelance- tai konsultointitöitä. Näiden avulla kehität taitojasi, hankit arvokasta kokemusta ja löydät oikeanlaisia kontakteja. Joku asiakkaistasi voi haluata palkata sinut kokopäiväisesti, kun olet päässyt osoittamaan arvosi. Tai saatat tykästyä niin paljon yrittäjyyteen, ettet enää halua tavallista Yhdeksästä viiteen -työtä.
Harkitse vapaaehtoistöitä. Se voi antaa sinulle arvokasta työkokemusta ja bonuksena enemmän merkityksellisyyttä elämääsi. Meillä on paljon vaihtoehtoja vapaaehtoistyöhön, etsi siis omalta alueeltasi mahdollisuuksia ja valitse se, mikä innostaa sinua eniten.
5. Löydä piilotyöpaikka: Ota yhteyttä yrityksiin proaktiivisesti
Rekrytoivat tahot ovat arvokkaita yhteistyökumppaneita työnhaussasi. Selvitä nämä ja mieti mikä on se lisäarvo mitä tuot osaamisellasi ja kokemuksellasi. Ota sitten heihin yhteyttä lähettämällä heille ansioluettelosi ja työhakemuksesi tai aloita keskustelu lähettämällä heille kysymys LinkedInissä tai sähköpostitse.
Parhaimmat yritykset rekrytoivat proaktiivisesti ja haluavat keskustella potentiaalisten ehdokkaiden kanssa. Heillä saattaa olla työmahdollisuuksia, joista eivät julkisesti ilmoita. Ja he voivat myös yhdistää sinut oikeiden ihmisten pariin.
Liity myös yritysten verkkosivuilla osaajayhteisöihin. Vaikka yrityksellä ei olisikaan avointa työpaikkaa juuri nyt, tilanne voi muuttua hyvin nopeasti. Hyödynnä siis tämäkin mahdollisuus!
6. Perehdy start-uppeihin ja pienyrityksiin
Laita luovuutta peliin ja laajenna näkökulmaasi! Älä rajoita työnhakuasi vain suuriin ja tunnettuihin yrityksiin. Pienyritykset ja startupit voivat myös tarjota mielenkiintoisia työmahdollisuuksia ja arvokasta kokemusta. Etsi siis startuppien työpaikkailmoituksia tai paikallisia pienyrityksiä, jotka ovat palkkaamassa. Netistä löydät listauksia suosituimmista startupeista, joihin voit tutustua ja löytää kiinnostavia työnantajia.
7. Palkkaa uravalmentaja
Ja jos tunnet olevasi jumissa työnhaussasi, palkkaa uravalmentaja. Hän auttaa sinua mm. tunnistamaan vahvuutesi ja kehittämiskohteesi, kehittämään työnhaullesi strategian sekä parantamaan haastattelu- ja verkostoitumistaitojasi. Tarkista ensin verkostostasi, löytyisikö sieltä jo joku, joka voisi auttaa sinua?
#työnhakuvinkit #rekrytointi #työnhaku #työpaikat
Toivottavasti sait vinkkejä työnhakuun. Muista ettei sinun tarvitse hakea työtä yksin, sillä siihen on tarjolla apua! Säästät omaa aikaasi ja hermojasi. Kun olet päättänyt hankkia apua olethan yhteydessä, mieluusti tuen sinua työnhaussa. Voit laittaa yksityisviestiä, sähköpostia tai soittaa.