Johtajan CV

Johtajana suurin haasteesi on todennäköisesti tiivistää kaikki johtajakokemuksesi, taitosi, saavutuksesi ja urasi aikana hankittu tieto napakaksi ja myyväksi CV:ksi.

Jos et ole päivittänyt CV:täsi pitkään aikaan, sinun on aloitettava ihan alusta jotta varmistat, että kiteytät urastasi olennaisimman nykytyöelämän parhaiden käytäntöjen mukaisesti.

Isoin ero on se, että osoitat johtajana ymmärtäväsi paitsi oman roolisi myös koko yrityksen liiketoiminnan ja ns. ison kuvan. Painopisteen tulee siis olla 3 asiassa: johtajuudessa, strategiassa ja muutoksessa. Sinun on myös osoitettava johtamistaitosi. Tavallisessa CV:ssä on yleensä listattu ns. pehmeitä taitoja. Johtotason CV:ssä näytät edistymisesi alusta lähtien - se on siis yhdistelmä pehmeitä ja kovia taitoja.

Johtotason CV osoittaa myös sinun olevan henkilö, joka pystyy saavuttamaan tuloksia tehtävien suorittamisen sijaan. Yleinen virhe on kuvata päivittäiset vastuut eikä osoittaa millainen vaikutus niillä on ollut yrityksen liiketoimintaan.


Tunnista, mikä tekee sinusta ainutlaatuisen

Ihan ensimmäiseksi kiteytä oma ainutlaatuinen arvosi (USP = Unique Selling Point). Käytetään myös Unique Selling Proposition -terminä markkinoinnissa, jotta erottaudutaan tuotteilla samankaltaisista markkinoilla olevista tuotteista, mutta toimii yhtä lailla työnhaussa.

Mikä auttaa sinua erottumaan työmarkkinoilla? Oman USP:n kiteyttämisen avulla rakennat henkilökohtaista brändiäsi ja markkinoit itseäsi rekrytoijille. Ja kun sinulla on selvä käsitys siitä lisäarvosta mitä tuot yritykselle myös rekrytoijat tunnistavat sen.

Sitten arvioi suurimmat saavutuksesi viimeisen 10 vuoden aikana. Onko niissä jokin yhteinen teema? Missä olet ollut erityisen hyvä? Missä muut ovat pyytäneet neuvojasi ja asiantuntemustasi? Mitä ongelmia tai haasteita olet pystynyt ratkaisemaan?

Jujuna on se, että löydät itsellesi USP:n, mikä on tarpeeksi tarkka profiloimaan sinut houkuttelevaksi ehdokkaaksi, mutta ei niin erikoinen, että rajaat itsesi ulkopuolelle.

Et saa kutsuja työhaastatteluihin?

Jos et saa kutsuja työhaastatteluihin, todennäköisesti CV:ssäsi on parantamisen varaa. Tarkista siis, että CV:ssäsi viestit ainutlaatuisen lisäarvosi (USP), osoitat saavasi tuloksia aikaan työtehtävien suorittamisen sijaan, saavutat erinomaisia tuloksia, osoitat johtamistaitoja, työhistoriasi on rajattu viimeiseen 10-15 vuoteen, olet poistanut mahdollisuuden syrjintään eli siviilisäädyn, lukiotietosi (jos olet käynyt yliopiston/korkeakoulun), syntymäajan tai henkilötunnuksen, koko kotiosoitteesi (kaupunki riittää) jne., CV:si on max. 2 sivua, olet tehnyt dokumentin, mikä "seurustelee" yritysten rekrytointijärjestelmien kanssa ja noudatat modernin työnhaun parhaita käytäntöjä.


Millainen sitten on hyvä johtajan CV? ⬇

1. Ei valokuvaa

Valokuva johtajan CV:ssä on ehdottoman NO-GO! Miksi?

Tämän takia: 1) valokuva ei kerro rekrytoijalle mitään kyvystäsi tehdä työtä. CV:n yläosa on myös kullanarvoista aluetta – se on mahdollisuutesi tehdä positiivinen ensivaikutelma ja vakuuttaa rekrytoija siitä, että loppuosatkin CV:stäsi kannattaa lukea. 2) valokuva voi paljastaa syrjiviä yksityiskohtia, kuten ikäsi, ihonvärisi ja sukupuolesi sekä mahdollisesti vammaisuutesi. Laki kieltää syrjinnän, mutta tiedostamatonta ennakkoluuloa esiintyy valitettavasti edelleen. 3) valokuvat ja yritysten tai suorahakuyritysten rekrytointijärjestelmät eivät pidä toisistaan. Nämä rekrytointijärjestelmät jäsentävät tiedot ansioluettelon kautta, joka luokittelee CV:ssä olevat tietosi. Parhaassa tapauksessa valokuva jätetään luokittelematta, mutta pahimmillaan se voi tehdä osista CV:si tietoja siansaksaa.

2. Lisää LinkedIn-profiilisi linkki

Rekrytoijat ja esihenkilöt tarkistavat melko varmasti some-profiilisi. Lisää siis LinkedIn-profiiliisi linkki yhteystietojesi lomaan. Näin autat rekrytoijia vierailemaan profiilissasi ja ohjaa heidät tarkalleen sinne, mitä haluatkin heidät. Tämä sen vuoksi että huolella suunniteltu ja rakennettu Linkedin-profiili näyttää sinun käyvän mm. ammatillista keskustelua alallasi ja tarjoaa siten tietoa enemmän kuin pelkkä CV:si. Jos sinulla on portfolio, lisää linkki portfolioon yhteystietoihisi. Näin rekrytoija näkee nopeasti mitä olet tehnyt ja mitä osaat.

3. Jätä henkilökohtaiset tiedot pois

Ajat ovat muuttuneet eli henkilökohtaisia tietoja ei tarvita enää nykyajan CV:ssä. Syrjinnän vastaiset lait vaikuttavat tähän ja se, että tiedot eivät tarjoa mitään arvokasta tietoa kyvystäsi tehdä työtä.

Syntymäaika CV:ssä on selkeä merkki siitä, että CV:si on vanhanaikainen. Ajattelet ehkä että se todistaa sinulla olevan paljon kokemusta. Rekrytoija taas saattaa nähdä jonkun, jonka he olettavat olevan ikäloppu teknisiltä taidoiltaan tai jonkun, joka saattaa jäädä pian eläkkeelle eikä siten ole sijoittamisenkaan arvoinen.

Myös kansalaisuus, perhestatuksesi ja sukupuolesi eivät ole tärkeitä. Sinun CV:si on olemassa vain yhtä tarkoitusta varten: vakuuttaakseen rekrytoijat siten että sinut kutsutaan haastatteluun!

Tarkista myös tietoturva. Sinun ei esim. tarvitse ilmoittaa koko kotiosoitettasi  – kaupunki riittää.

4. Ammatillinen tiivistelmä eli hissipuhe

CV:n tärkein osa on Ammatillinen tiivistelmä ja sen rekrytoija lukee ensimmäisenä. Se on esittelysi – hissipuheesi. Joten tee siitä napakka ja myyvä.

Älä:

  • pelkästään tiivistä uraasi lyhyeen: esim. “aloitin asiantuntijana, siirryin tiiminvetäjän rooliin ja etenin johtajaksi”. Toistat vain tietoja, jotka lukija löytää muualta CV:stäsi.

  • keskity siihen, mitä haluat seuraavalta rooliltasi: "etsin ylempää johtotehtävää hyväntekeväisyysalalla roolissa, joka on merkityksellinen". Kerro miten sinä voit vastata yrityksen tarpeisiin eikä siitä miten yritys voi täyttää sinun tarpeesi.

  • kirjoita kliseisiä lauseita: esim. “minulla on loistavat tiimityötaidot, mutta toimin myös hyvin itsenäisesti”.

Tee:

  • kerro tarkasti mitä teet: eli esim. “myyntijohtaja, joka erikoistuu elintarviketeollisuuteen…”

  • avaa osaamisalueesi: esim. “erityisosaamista tukkukauppa-asiakkuuksien kasvattamisessa”

  • korosta ainutlaatuista arvoasi: esim.“minulla on maine, että nostan alisuoriutuvat yritykset…”

  • keskity saavutuksiisi ja siihen lisäarvoon, minkä tuot: esim. “taito vähentää yleiskustannuksia…”

  • avaa johtamistyyli tai -kokemus: esim.“valmentavaa johtamista monialaisissa globaaleissa tiimeissä ja vaikuttamista ylimmän johdon tasolla…”

5. Korosta saavutuksia

Sisällytä jokaisen roolin kohdalle lyhyt kappale, jossa kuvaat päävastuusi ja lisää kappaleen alle Saavutukset -alaosio. Siinä kuvaat saavutuksesi ja panostuksesi osoittaaksesi, miten olet erottunut ja tuonut lisäarvoa jokaiselle yritykselle, jossa olet ollut töissä.

Tässä kohdin älä avaa laajemmin vastuitasi vaan selitä miten ylitit tai alitit ne. Tämä osio siis näyttää rekrytoijalle, miten aiot edistää liiketoimintaa ja millaista hyötyä he saavat sinut palkkaamalla. Se myös osoittaa, että ymmärrät, miten roolisi (ja toimintasi) sopivat liiketoimintaan ja isoon kuvaan.

Saavutuksiesi tunnistamiseksi, mieti saatko esim. näistä apua:

  • tavoitteet ja KPI: oletko saavuttanut ne tai ylittänyt ne?

  • voitot: tämä on tärkeä asia  – jos sait lisättyä suoraan voittoja, kerro ehdottomasti siitä

  • tuottavuus: myös tärkeä asia, sillä parannukset tuottavuuteen vaikuttavat suoraan alimmaiseen riviin

  • kustannusten alentaminen: mikä tahansa panostus säästöihin taloudessa on aina plussaa

  • selviäminen haasteista: yritykset tarvitsevat ihmisiä, jotka ratkaisevat ongelmia, eivät aiheuta niitä

  • asiakasvaikutus: oletko löytänyt ja pitänyt asiakkaita?

  • palaute: mitä kollegat, esihenkilöt, asiakkaat, toimittajat, yhteistyökumppanit jne. sanovat sinusta?

6. Todista, todista, todista

On eri asia sanoa, että sanot tekeväsi jotain kuin että voit myös todentaa sen. Näytä toteen tärkeimmät asiat ja auta siis rekrytoijaa ymmärtämään, miten vastaat heidän vaatimuksiinsa eli ole tarkka tiimikokojen, maantieteellisten alueiden, budjettien, asiakkaiden jne. suhteen. Esim. jos työ vaatii sinua johtamaan 25000 hengen tiimiä kolmessa eri maassa, sinulla ei välttämättä ole tarvittavia taitoja, jos olet johtanut vain 300 henkilöä Suomen toimistossa.

Todennettavia asioita on loputtomasti, joten arvioi mikä on oleellista hakemallesi roolille ja valitse keskeisimmät luvut. Esim. voit sanoa vähentäneesi kustannuksia ja vielä parempi jos voit sanoa vähentäneesi niitä 200 000 eurolla. Numerot puhuvat puolestaan!

7. Työhistoriatiedot

Jos olet jo johtaja, sinulla on todennäköisesti monia vuosia työhistoriaa. Sinun tulee kuitenkin keskittyä vain viimeiseen 10 -15 vuoteen. Odotukset CV:llesi ovat, että kerrot siinä yksityiskohtaisesti tietoja viimeiseltä 10–15 vuodelta, mutta se ei tarkoita, että sinun pitäisi poistaa kokonaan muu osa työhistoriaasi. Voit tehdä yhteenvedon aiemmasta urastasi. Kirjoita siihen vain titteli, työnantajan nimi ja työsuhteen ajankohdat ilman vastuita ja saavutuksia. Lyhyt teksti (korkeintaan 2-3 lausetta) käy myös. Näin CV:stäsi ei tule liian pitkää.

8. Poista vanhat päivämäärät

Jos olet varttuneempi työnhakija, poista ehdottomasti tietyt päivämäärät. Työsuhteiden päivämäärien odotetaan olevan viimeisten 10–15 vuoden ajalta, mutta jos olet huolissasi, että urasi alkupään päivämäärät vanhentavat sinua – poista ne. Koulutustenkaan kohdalla ei tarvitse ilmoittaa päivämääriä, jolloin suoritit pätevyytesi.

9. Jätä suosittelijoiden yhteystiedot pois

Älä tuhlaa CV:n arvokasta tilaa suosittelijoiden yhteystietoihin, sillä niitä tarvitaan vasta rekrytointiprosessin loppuvaiheessa. Muista myös, että suosittelijasi eivät välttämättä pidä siitä että jaat heidän henkilökohtaisia tietojaan heidän tietämättä.

10. Kiteytä CV kahteen sivuun

Kunnioita rekrytoijan aikaa eli pidä CV kahdessa sivussa. Rekrytoijalla on usein edessään CV-kasa yhtä tehtävää kohti ja hän käyttää aikaa n. 20-30 sekuntia per CV. Voit toki pidentää kolmeen sivuun, mutta silloin sinulla pitää olla siihen hyvät perusteet. Varmista silloin, että jokaisella rivillä, minkä lisäät CV:hen on merkitystä!

Toivottavasti sait vinkkejä johtajan CV:n tekemiseen. Joskus jopa johtaja tekee virheitä tai voi jäädä niin syvälle yksityiskohtiin, ettei näe metsää puilta. Kysy siis ystäviltäsi, perheeltäsi tai kollegoilta kommentteja, mielipiteitä jne. Ja muista ettei sinun tarvitse tehdä tätä yksin, apua on tarjolla! Säästät aikaasi ja hermojasi. Kun olet päättänyt hankkia sparrausapua olethan yhteydessä, mieluusti tuen sinua urasi kehittämisessä ja työnhaussa. Voit laittaa yksityisviestiä, sähköpostia tai soittaa.

#Johtaminen #Rekrytointi #Henkilöbrändi #CV #Strategia

Edellinen
Edellinen

Vinkkejä stressin lieventämiseen

Seuraava
Seuraava

7 vinkkiä työnhakuun