Vinkkejä stressin lieventämiseen

Johtajana työskentelyyn liittyy usein suuria paineita ja vastuita, jotka voivat tuntua välillä ylivoimaisilta. Strategisten päätösten tekeminen, taloudesta vastaaminen ja organisaation sääntöjen noudattamisen varmistaminen vaikuttavat melkoisesti sekä henkiseen että fyysiseen hyvinvointiin. Työnsä aiheuttaman stressin lisäksi johtajiin vaikuttavat monet ulkoiset tekijät kuten COVID-19-pandemian, talouden ja eri puolilla maailmaa tapahtuvien geopoliittisten tapahtumien aiheuttamat jälkivaikutukset.

Vastuu ja stressi

Olitpa sitten toimitusjohtaja tai hallitusammattilainen, sinulla on luonnostaan paljon vastuuta kannettavana. Tunnet vastuuta satojen työntekijöiden toimeentulosta tai painetta osakkeenomistajilta ja muilta sidosryhmiltä oikean strategian suunnittelemiseksi liiketoiminnan kasvun maksimoiseksi. Ja jos olet perheellinen, tähän lisätään vastuu perheen elättämisestä sekä heidän huolehtimisesta - kokonaisuus voi olla varsin haasteellinen.

Persoonallisuudestasi riippuen saatat pystyä eriyttämään työ- ja perhe-elämän aiheuttaman stressin. Mutta näin voi toimia vain tiettyyn pisteeseen asti. Jos jatkat vastuiden ja huolien eriyttämistä laittamalla ne erillisiin “kaappeihin” odottamaan sopivampaa hetkeä, nämä “kaapit” saattavat yllättäen aueta itsestään. Usein myös ajankohta on kaikkea muuta kuin sopiva.

Jos olet herkempi ja arvokeskeinen, saatat ottaa myös muiden ihmisten stressiä kannettavaksesi omien vastuidesi lisäksi. Tällainen taakka kuitenkin hidastaa kulkuasi ja saa sinut lopulta vain loppuunpalamaan. Stressi ei ole ainoastaan haitallista omalle terveydellesi, vaan se voi myös johtaa vakaviin seurauksiin tiimillesi ja koko liiketoiminnalle.

Stressioireiden tunnistaminen

Ensimmäinen askel tehokkaaseen stressinhallintaan on kyky tunnistaa, milloin paineet alkavat kasautua. Tässä niistä muutamia:

  • Jatkuva väsymys vaikka nukut tarpeeksi

  • Lisääntynyt ärtyneisyys tai mielialan vaihtelut

  • Keskittymisvaikeudet tai päätöksentekokyvyn heikentyminen

  • Toistuvat jännityspäänsäryt tai lihaskivut

  • Häiriintynyt unirytmi

  • Haluttomuus delegoida tehtäviä tai luopua kontrollista

Kun huomaat näiden oireiden hiipivän arkeesi, ryhdy HETI aktiivisiin toimenpiteisiin hyvinvointisi palauttamiseksi.

Vinkkejä stressin lieventämiseen

Johtajana toimit myös mallina hyvien käytänteiden osalta. Tässä toimivia keinoja siihen:

Delegoi.

Sinun ei tarvitse tehdä kaikkea itse. Vahvista tiimiäsi antamalla heille vastuuta ja tarjoamalla tarvittavaa tukea, jotta he onnistuvat. Tämä auttaa tiimiäsi ottamaan vastuuta ja kehittymään, mikä taas vähentää pitkällä aikavälillä painoa sinun harteiltasi.

Hallitse aikaasi viisaasti.

Luo aikataulu, mikä antaa sinulle mahdollisuuden keskittyä tärkeimpiin tehtäviin tuntematta jatkuvaa kiirettä. Käytä ajanhallinnan työkaluja ja -tekniikoita.

Pidä 5 minuutin tauko.

Suosittelen usein asiakkailleni ns. "tupakkataukoja ilman tupakkaa”. Eli 5 minuutin tauko pois työpöydän ääreltä kerran tunnissa, mieluiten ulos raikkaaseen ilmaan eikä puhelimen tuijottamista. Käytä aika hengityksen rauhoittamiseen ja ajattele jotain muuta kuin juuri tekemääsi työtehtävää.

Tee itsestä huolehtimisesta prioriteetti.

Mitä oikeasti teet rentoutuaksesi? Muistatko? Se voi olla kävely, tenniksen pelaaminen, kuntosalilla käynti, jooga, kirjan lukeminen tai hiljainen hetki yksin. Joskus se on tarpeeksi nukkumista tai päiväunien ottamista. Se voi myös olla yhteisen ajan viettämistä perheen kanssa. Jos vastuita on paljon yritä priorisoida tekemistä, joissa voit keskittyä vain yhteen asiaan kerrallaan. Esim. uidessa et voi samalla tarkistaa sähköpostejasi.

Terveellisillä elämätavoilla on usein dominovaikutus. Kun liikut enemmän, myös nukut ja syöt paremmin. Ylläpitämällä terveyttäsi et vain paranna oloasi, vaan varmistat, että olet johtajana paras versio itsestäsi.

Huipulla on yksinäistä.

Suuri osa stressistä johtuu siitä, että johtaja tuntee itsensä eristetyksi ja yksinäiseksi. Kannattaakin ympäröidä itsensä yhteisöllä, johon voi luottaa.

Yhteys henkilöön tai ryhmään, jonka kanssa voit jakaa huolesi, voi auttaa tunnistamaan ja hallitsemaan tärkeimpiä stressitekijöitä. Jaa siis huolesi luotettujen kollegoiden tai coachisi kanssa ja ole avoin tiimillesi kohtaamistasi haasteista. Kun johtajat näyttävät haavoittuvuutensa, se osoittaa suurta luottamusta tiimiään kohtaan.

Kirjoita ne paperille.

Kirjoitä ylös paperille jokainen pelkosi, äläkä tuomitse niitä. Seuraavien parin päivän aikana katso jokaista pelkoa ja kysy itseltäsi: Onko tämä totta vai onko tämä vain päässäni? Ehkä huomaat kirjaamistasi peloista että monilla niistä on pienen pieni mahdollisuus, että ne koskaan toteutuisivat.

Kirjoittamalla ylös, mitä pelkäät, menetät osan siitä vallasta, joka pelolla on sinuun. Sen lisäksi ymmärrät, että monet huolenaiheistasi eivät todennäköisesti toteudu. Harjoitus voi myös auttaa sinua lopettamaan keskittymisen asioihin, joihin et voi vaikuttaa.

Selvitä stressin aiheuttajat.

Yksi tapa käsitellä stressiä on ymmärtää, mikä aiheuttaa sen. Laukaisevat tekijät vaihtelevat jokaisella ja liittyvät usein epäonnistumisen, väärässä olemisen, hylkäämisen ja epämiellyttävien tunteiden kohtaamisen pelkoon. Kun nämä pelot heräävät niin stressi laukeaa.

Kun ymmärrät näitä stressiä lisääviä tilanteita tai tapahtumia, voit joko välttää niitä tai käyttää selviytymiskeinoja niihin. Jo pelkojen tiedostamisella on suuri merkitys.

Hanki ammatillista apua.

Ennen kuin stressi käy hallitsemattomaksi, älä epäröi kääntyä coachien tai terapeuttien puoleen. He auttavat kehittämään räätälöityjä selviytymisstrategioita. Mielenterveydestään huolehtiminen ei ole hävettävää. Johtajana työskentelyyn liittyy usein suuria paineita ja vastuita, jotka voivat tuntua välillä ylivoimaisilta. Strategisten päätösten tekeminen, taloudesta vastaaminen ja organisaation sääntöjen noudattamisen varmistaminen vaikuttavat melkoisesti sekä henkiseen että fyysiseen hyvinvointiin.

Ja muista - ottamalla stressin lieventämisen vakavasti et ainoastaan paranna omaa hyvinvointiasi, vaan luot myös positiivisen esimerkin tiimillesi ja myötävaikutat organisaatiosi pitkäaikaiseen menestykseen.

Stressin lieventäminen ei ole ylellisyyttä vaan välttämättömyys vaikuttavan johtamisen kannalta.

#stressinhallinta #hyvinvointi #ajanhallinta #johtaminen

Edellinen
Edellinen

Liian kiire hakea uutta suuntaa uralle?

Seuraava
Seuraava

Johtajan CV